Başlık yok

"Dolunay Kadınları" (Celestial Bodies) adlı roman, Jokha Alharthi tarafından yazılmış ve Ummanlı bir ailenin hikayesini anlatmaktadır. Bu roman, 20. yüzyıl boyunca Umman toplumunun değişimini, bir köyde yaşayan üç kız kardeşin hikayesi üzerinden takip eder. Meyye, Esma ve Havle adlı kız kardeşlerin hayatları, aile içinde ve toplumda karşılaştıkları çeşitli zorlukları ve seçimleri yansıtır. Kitap, ince bir hüzün ve sessiz bir kederle doludur ve ailenin ilişkileri üzerinden Umman toplumunun dönüşümüne ışık tutar.




Türkçeye Süleyman Şahin tarafından çevrilen "Dolunay Kadınları", orijinal adı Sayyidat al-Qamr olan ve İngilizceye "Celestial Bodies" olarak çevrilen bu eser, Ummanlı bir kadın yazarın İngilizce yayımlanan ilk romanı olma özelliğini taşır. Kitap, 2019 yılında Man Booker Uluslararası Ödülü'nü kazanarak, Arapça yazılmış bir esere ilk kez bu ödülün verilmesine vesile olmuş ve Arap edebiyatına uluslararası bir tanınırlık kazandırmıştır.


Jokha Alharthi, eğitimini Umman ve İngiltere'de tamamlamış, doktorasını Edinburgh Üniversitesi'nde klasik Arap edebiyatı üzerine yapmış bir akademisyen ve yazardır. Romanın doğuşu, yazarın doktora tezini yazdığı yıllara dayanmakta ve Umman'da yaşanan toplumsal değişimi, kız kardeşlerin hikayesi üzerinden anlatmaktadır.


"Dolunay Kadınları", çok sesli bir yapıya sahip olup, kız kardeşlerin ve onları çevreleyen dünyanın seslerini okuyucuya ulaştırır. Alharthi, romanında Umman'ın tarihini ve kültürünü, kadınların aile ve toplum içindeki rollerini, aile bağlarını, gelenekleri, modernleşmeyi, kuşaklar arası çatışmaları ve adalet gibi temaları işler. Roman, sadece bir 'kadınlık durumu anlatısı' olmaktan öte, güçlü bir insanlık tablosu sunar.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال